dinsdag 14 januari 2014

Tutorial verschoningsmat

Nodig: 
- badstof van 75x52 cm 
- stof achterkant 75x52 cm
- stuk stof voor de zakken 19x52 cm (voor luiers en doekjes)
- verder heb ik labeltjes gemaakt van de stof van de achterkant en van de zakken-stof 
- tenslotte gebruik ik allerlei vrolijke lintjes


1. Knip de badstof zoals op de tekening staat aangegeven. De twee vierkantjes (17x17 cm) badstof gebruik ik om het stuk voor het hoofdje te verstevigen. Knip de stof voor de achterkant en de stof voor de zakken ook zoals op de tekening staat. 2. De stof voor de zakken moet netjes omgezoomd worden. Omdat de stof blauw is met witte eendjes, zal het sowieso zichtbaar zijn (welke kleur garen ik ook kies). Daarom kun je voor een leuke steek kiezen. 


Nu heb je de basis compleet. 


3. Stik het onderste vierkantje aan drie kanten vast, zodat het later, als het aan de binnenkant van het werk zit, niet zal verschuiven. Het bovenste vierkantje stik je straks vanzelf mee, dus daar hoef je nog niets mee te doen. Knip de hoekjes af, zodat het er straks, na het keren, netter uit ziet (minder geprop met stof). 

 4. Zet de lintjes rondom vast met spelden. De spelden laat je naar de buitenkant uitsteken, zodat je ze er tijdens het naaien makkelijk weer uit kan halen. Als alle lintjes vast zitten, speld je de badstof ook nog vast aan de achterkant-stof, zodat de boel niet kan verschuiven. Goede kanten op elkaar! De zakken-stof ertussen, met de goede kant tegen de goede kant van de achterkant. 


5. Stik rondom, laat aan de onderkant een deel open. Dit wordt het gat om te keren. Nu zit het bovenste vierkantje ook vast, net als alle lintjes en de zakken-stof. 6. Knip de hoekjes af. Keer het werk door het gat onderaan, en duw de hoekjes naar buiten. Stik nu twee naden in de zakken-stof, zodat er drie zakken ontstaan. Als je dit doet terwijl er nog een opening onderin is, kun je je stiksel alleen door de zakken-stof en de badstof laten gaan, dat ziet er mooi uit. 


7. Nu alleen nog de onderkant dicht stikken. Dit kun je weer doen met de sierstreek, waarmee je ook de naad in de zakken-stof heb gemaakt. En dan hier het eindresultaat: 
En zo ziet het pakketje
er opgevouwen uit. 

Geen opmerkingen: