vrijdag 21 februari 2014

Tutorial douche-tas

Over een paar maanden gaan Vriend en ik een reis door Amerika maken. Met de camper, dus we zullen ook gaan douchen in zo'n gebouwtje. Daarom ga ik een douche-tas maken, waar alle natte spulletjes in kunnen. De binnenkant maak ik van een soort plastic-stof, waterdicht. Verder erg belangrijk: lange hengsels, zodat je de tas op kunt hangen aan een haakje.


Nodig:
- twee stukken stof voor de binnenkant, de plastic-stof in mijn geval;
- twee stukken stof voor de buitenkant, stevige stof (in mijn geval dunne stof, verstevigd met vlieseline); 42 x 32 cm
- twee stukken van de stevige stof voor de hengsels; 13 x 70 cm
- eventueel: in de buitenstof maak ik nog een vakje, voor kleine dingen zoals een sleutel, dus twee stukjes stof voor dit vakje;  12 x 12 cm

Strijk de hengels eerst dubbel. Vouw daarna de beide zijkanten weer naar binnen, en strijk die ook. Daarna vouw je het geheel in elkaar, zodat je een strook hebt van vier lagen.  Stik aan beide kanten van de strook, zodat het goed vast zit. 

Ik wil dus een zak in de zijkant van de tas maken. Hiervoor heb ik twee kleine stukjes stof nodig. Leg het eerste stukje met de goede kant op de goede kant van de buitenkant van de tas. Teken een opening, zo breed als je het zakje wil hebben. Stik langs de randen van de penlijnen. Na het stikken, knip je het open: door het midden, en in de hoekjes. Daarna haal de stof van het zakje door de opening. Strijk het geheel, zodat het netjes blijft liggen. Daarna stik je langs de randen. 

Leg het tweede kleine stukje stof met de goede kant op de goede kant van het andere kleine stukje stof. Stik deze stukjes aan elkaar, dus zónder aan het stuk stof voor de buitenkant te stikken! Je zakje is klaar. Leg de stukken stof van de buitenkant op elkaar, en stik de zijkanten en onderkant. Doe dit ook voor de stukken stof van de binnenkant. 
Neem de 'zak' van de buitenkantstoffen. De goede kanten nog steeds op elkaar. Leg de naad van de zijkant, op de naad van de onderkant, en stik een driehoek, op 10 cm van de punt. Doe dit ook met de andere punt. Doe dit ook met de binnenkantstof. 
Nu heb je twee kubus-vormige zakken, eentje voor de binnenkant, en eentje voor de buitenkant. 

Maak aan de buitenkant de hengsels vast. Dit doe je door het midden te bepalen, en op 7 cm van het midden (aan beide kanten van het midden) maak je de hengsels vast. 

Vervolgens zet je de tas in elkaar. Draai de buitenkant met de goede kant naar binnen, en de binnenkant met de goede kant naar buiten. Dan schuif je beide zakken in elkaar. De hengsels komen daar tussenin. Let op; draai de zakken een kwartslag ten op zichte van elkaar, zodat de punten van de bodem niet precies óp elkaar komen, maar naast elkaar. Dit geeft extra stevigheid. Speld de bovenrand netjes vast, en stik het geheel vast. Laat 10 cm open, op de tas te kunnen keren. 

Keer de tas door de opening. Stik nu nog eens helemaal rondom voor de stevigheid, daarbij ziet dit er ook extra netjes uit. Je opening is nu ook dicht. En klaar is je tas!
Uiteraard kun je deze methode ook gebruiken voor andere soorten tassen, andere maten, andere hengsels...
Geen opmerkingen: